Partneritet Publike Private në Shqipëri

Zbulo kontratat, kompanitë koncesionare dhe burimet e financimit

Databaza e projekteve koncesionare dhe të Partneritet Publik Privat të nënshkruara nga qeveria shqiptare gjatë periudhës 2004-2020.

Aeroporti Ndërkombëtar "Nënë Tereza"

Projektimi, ndërtimi dhe operimi i Aeroportit Ndërkombëtar "Nënë Tereza" në Rinas, me të drejta ekskluzive pë fluturimet ndërkombëtare nga dhe për në Shqipëri për një afat fillestar prej 20 vjetësh duke filluar nga viti 2005. Kjo kontratë u amendua në vitin 2016 me 2 vjet në shkëmbim të heqjes së klauzolës së ekskluzvitetit mbi fluturimet ndërkombëtare. Si pjesë e koncesionit, kompanisë së nëkontraktuar i është transferuar terminali i vjetër i aeroportit të Rinasit si dhe të drejtat për ndërtimin dhe operimin e terminalit të ri. Kompania fituese ka ndërtuar edhe rrugë lidhëse të aeroportit me autostradën Durrës- Tiranë.

Kompania
Tirana International Airport
Përshkrimi i kompanisë
Shoqëri e krijuar në 20 Shtator 2004 posaçërisht për zbatimin e kontratës së koncesionit. Ajo ishte në fillim nën pronësinë e Hochtief Airport GmbH 78.7% dhe Albanian-American Enterprise Fund 21.3%. Në Tetor 2004 Hochtief shiti 31.7% të aksioneve te DEG - Deutsche Investitions. Marrëveshja e koncesionit parashikonte investimin e një kapitali aksioner në masën 9,375,000 Euro. Në 6 Tetor 2016, kompania u ble në masën 100% për 82.25 milionë euro nga Real Fortress Private Limited, një kompani e regjistruar në Singapor. Në dhjetor 2020, koncesioni ju shit kompanisë Kastrati Group, për 70.1 milionë euro. 
Aksionerët
  • Kastrati Group Sha - aksionere 100 % e Tirana International Airport
Persona dhe entite të lidhura
  • Joachim Christoph Constantin Dr.Von Alvensleben - administrator i Tirana International Airport
  • Shefqet Kastrati, 100 % aksioner i Kastrati Group

Vendndodhja